CZYM SĄ WODOROWE TESTY ODDECHOWE
Wodorowy test oddechowy to badanie pozwalające stwierdzić, czy proces trawienia i wchłaniania węglowodanów przez organizm przebiega prawidłowo.
W zdrowym organizmie wodór wytwarzany jest w wyniku działania bakterii na węglowodany w jelicie grubym lub cienkim, następnie przedostaje się do krwi, a dalej do pęcherzyków płucnych, skąd jest usuwany przez drogi oddechowe.
W przebiegu niektórych schorzeń większa część lub całość spożytych węglowodanów nie zostaje strawiona i ulega nadmiernej, nieprawidłowej fermentacji w jelicie grubym, czego konsekwencją jest wytworzenie dużej ilości wodoru.
Pomiar poziomu wodoru w wydychanym powietrzu jest więc wiarygodnym wyznacznikiem występowania nietolerancji pokarmowych i złego wchłaniania poszczególnych rodzajów cukrów.
WODOROWY TEST ODDECHOWY- WSKAZANIA DO BADANIA
Głównym wskazaniem do badania jest podejrzenie występowania u pacjenta nietolerancji lub złego wchłaniania laktozy, fruktozy i innych cukrów (m. in. ksylitolu).
Ponadto wodorowy test oddechowy powinno się wykonać w przypadku podejrzenia występowania zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) lub zespołu jelita nadwrażliwego.
Badanie to jest więc przeznaczone dla osób zmagających się z dokuczliwymi objawami ze strony układu pokarmowego, takimi jak m.in :
- uporczywe wzdęcia
- biegunki, zaparcia czy bóle brzucha, które pojawiają się po spożyciu węglowodanów lub mają charakter przewlekły (występują u pacjenta dłużej niż 3 miesiące).
WODOROWY TEST ODDECHOWY- NA CZYM POLEGA?
Badanie polega na pobieraniu próbek powietrza wydychanego przez pacjenta do specjalnego aparatu, który następnie podaje zawartość wodoru w wydychanym powietrzu.
Pierwsze pobranie próbki powietrza wykonuje się czczo (przed podaniem roztworu z węglowodanów). Pacjent wykonuje głęboki wdech, na około 15 sekund wstrzymuje powietrze w płucach, a następnie wykonuje energiczny wydech przez aparat, który służy do mierzenia stężenia wodoru w powietrzu. Potem pacjentowi podaje się do wypicia płyn zawierający określony rodzaj węglowodanów (np. laktozę). Następnie pobiera się próbki powietrza w określonych odstępach czasu, tzn. 15, 30, 60, 90 i 120 minut od podania do wypicia roztworu określonego typu cukru.
W przypadku badania występowania zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) badanie jest dłuższe i pobranie próbek następuje jeszcze po 150 i 180 minutach od podania roztworu.
Przygotowanie pacjenta do wodorowych testów oddechowych
Cztery tygodnie przed badaniem
Tydzień przed badaniemNie przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec,
UWAGA! POMIĘDZY TESTAMI WODOROWYMI NALEŻY ZACHOWAĆ 7 DNIOWY ODSTĘPTrzy dni przed badaniemNa trzy dni przed badaniem pacjent powinien ograniczyć produkty mleczne z laktozą, owoce i warzywa. Minimum na jeden dzień, jeżeli pacjentowi nie dolegają zaparacia, należy zastosować poniższą dietę. W przypadku pojawiających się zaparć prosimy o zastosowanie poniższej diety na dwa dni przed badaniem. Dieta przed testemNależy unikać:
Można spożywać:
Przygotowanie pacjenta do wodorowych testów oddechowychCztery tygodnie przed badaniem• Nie przyjmować antybiotyków, • Nie należy poddawać się kolonoskopii, • Nie należy poddawać się fluoroskopii, • Ileostomia (z wyjątkiem diagnozy przerostu bakteryjnego). Tydzień przed badaniem• Nie przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec, • Nie przyjmować witamin ani suplementów zawierających fruktozę jako środek aromatyzujący albo laktozę jako wypełniacz, • Nie przyjmować suplementów błonnika, Immodium ani Pepto Bismolu, • Unikać przyjmowania prebiotyków i probiotyków, • Unikać przyjmowania inhibitorów pompy protonowej i antagonistów receptora H2. UWAGA! POMIĘDZY TESTAMI WODOROWYMI NALEŻY ZACHOWAĆ 7 DNIOWY ODSTĘP Trzy dni przed badaniemNa trzy dni przed badaniem pacjent powinien ograniczyć produkty mleczne z laktozą, owoce i warzywa. Minimum na jeden dzień, jeżeli pacjentowi nie dolegają zaparacia, należy zastosować poniższą dietę. W przypadku pojawiających się zaparć prosimy o zastosowanie poniższej diety na dwa dni przed badaniem. Dieta przed testemNależy unikać: • Ziaren zbóż i przetworów zbożowych (w tym pieczywa) • Owoców i warzyw (ze względu na zawartość błonnika), w tym marynowanych i kiszonych • Mleka i produktów mlecznych • Soków owocowych • Przypraw (poza solą i pieprzem) • Kategorycznie unikać cebuli, czosnku i pora! • Zielonej herbaty • Ziołowych naparów • Wody wysoko zmineralizowanej • Wody gazowanej • Słodzonych napojów • Wszystkich produkty zawierających syrop kukurydziany i o wysokiej zawartości fruktozy, produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp. Można spożywać: • Mięso, ryby, jajka (więcej małych porcji) • Dojrzałe sery żółte (Parmezan, Pecorino), nabiał bez laktozy • Wywar mięsny (tylko na mięsie, bez warzyw) • Ryż jaśminowy lub basmati (ok. 70g na porcję), wafle ryżowe • Oliwę z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane (łyżka do gotowania) • Sól, pieprz • Wodę źródlaną bez dodatków • Słabą kawę i słabą czarną herbatę (gorzką – bez słodzików i mleka, 1 filiżanka) |