CZYM SĄ WODOROWE TESTY ODDECHOWE

Wodorowy test oddechowy to badanie pozwalające stwierdzić, czy proces trawienia i wchłaniania węglowodanów przez organizm przebiega prawidłowo.

W zdrowym organizmie wodór wytwarzany jest w wyniku działania bakterii na węglowodany w jelicie grubym lub cienkim, następnie przedostaje się do krwi, a dalej do pęcherzyków płucnych, skąd jest usuwany przez drogi oddechowe.

W przebiegu niektórych schorzeń większa część lub całość spożytych węglowodanów nie zostaje strawiona i ulega nadmiernej, nieprawidłowej fermentacji w jelicie grubym, czego konsekwencją jest wytworzenie dużej ilości wodoru.

Pomiar poziomu wodoru w wydychanym powietrzu jest więc wiarygodnym wyznacznikiem występowania nietolerancji pokarmowych i złego wchłaniania poszczególnych rodzajów cukrów.

WODOROWY TEST ODDECHOWY- WSKAZANIA DO BADANIA

Głównym wskazaniem do badania jest podejrzenie występowania u pacjenta nietolerancji lub złego wchłaniania laktozy, fruktozy i innych cukrów (m. in. ksylitolu).

Ponadto wodorowy test oddechowy powinno się wykonać w przypadku podejrzenia występowania zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) lub zespołu jelita nadwrażliwego.

Badanie to jest więc przeznaczone dla osób zmagających się z dokuczliwymi objawami ze strony układu pokarmowego, takimi jak m.in :

- uporczywe wzdęcia

- biegunki, zaparcia czy bóle brzucha, które pojawiają się po spożyciu węglowodanów lub mają charakter przewlekły (występują u pacjenta dłużej niż 3 miesiące).


WODOROWY TEST ODDECHOWY- NA CZYM POLEGA?

Badanie polega na pobieraniu próbek powietrza wydychanego przez pacjenta do specjalnego aparatu, który następnie podaje zawartość wodoru w wydychanym powietrzu.

Pierwsze pobranie próbki powietrza wykonuje się czczo (przed podaniem roztworu z węglowodanów). Pacjent wykonuje głęboki wdech, na około 15 sekund wstrzymuje powietrze w płucach, a następnie wykonuje energiczny wydech przez aparat, który służy do mierzenia stężenia wodoru w powietrzu. Potem pacjentowi podaje się do wypicia płyn zawierający określony rodzaj węglowodanów (np. laktozę). Następnie pobiera się próbki powietrza w określonych odstępach czasu, tzn. 15, 30, 60, 90 i 120 minut od podania do wypicia roztworu określonego typu cukru.

W przypadku badania występowania zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) badanie jest dłuższe i pobranie próbek następuje jeszcze po 150 i 180 minutach od podania roztworu.


Przygotowanie pacjenta do wodorowych testów oddechowych

Cztery tygodnie przed badaniem

  • Nie przyjmować antybiotyków,
  • Nie należy poddawać się kolonoskopii
  • Nie należy poddawać się fluoroskopii,
  • Ileostomia (z wyjątkiem diagnozy przerostu bakteryjnego).

Tydzień przed badaniem

Nie przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec,

  • Nie przyjmować witamin ani suplementów zawierających fruktozę jako środek aromatyzujący albo laktozę jako wypełniacz,
  • Nie przyjmować suplementów błonnika, Immodium ani Pepto Bismolu,
  • Unikać przyjmowania prebiotyków i probiotyków,
  • Unikać przyjmowania inhibitorów pompy protonowej i antagonistów receptora H2.

UWAGA! POMIĘDZY TESTAMI WODOROWYMI NALEŻY ZACHOWAĆ 7 DNIOWY ODSTĘP

Trzy dni przed badaniem

Na trzy dni przed badaniem pacjent powinien ograniczyć produkty mleczne z laktozą, owoce i warzywa.

Minimum na jeden dzień, jeżeli pacjentowi nie dolegają zaparacia, należy zastosować poniższą dietę. W przypadku pojawiających się zaparć prosimy o zastosowanie poniższej diety na dwa dni przed badaniem.


Dieta przed testem

Należy unikać:

  • Ziaren zbóż i przetworów zbożowych (w tym pieczywa)
  • Owoców i warzyw (ze względu na zawartość błonnika), w tym marynowanych i kiszonych
  • Mleka i produktów mlecznych
  • Soków owocowych
  • Przypraw (poza solą i pieprzem)

  • Kategorycznie unikać cebuli, czosnku i pora!
  • Zielonej herbaty
  • Ziołowych naparów
  • Wody wysoko zmineralizowanej
  • Wody gazowanej
  • Słodzonych napojów
  • Wszystkich produktów zawierających syrop kukurydziany i o wysokiej zawartości fruktozy, produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp.

 

Można spożywać:

  • Mięso, ryby, jajka (więcej małych porcji)
  • Dojrzałe sery żółte (Parmezan, Pecorino), nabiał bez laktozy
  • Wywar mięsny (tylko na mięsie, bez warzyw)
  • Ryż jaśminowy lub basmati (ok. 70g na porcję), wafle ryżowe
  • Oliwę z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane (łyżka do gotowania)
  • Sól, pieprz
  • Wodę źródlaną bez dodatków
  • Słabą kawę i słabą czarną herbatę (gorzką – bez słodzików i mleka, 1 filiżanka)


Przygotowanie pacjenta do wodorowych testów oddechowych

Cztery tygodnie przed badaniem

Nie przyjmować antybiotyków,

Nie należy poddawać się kolonoskopii,

Nie należy poddawać się fluoroskopii,

Ileostomia (z wyjątkiem diagnozy przerostu bakteryjnego).

Tydzień przed badaniem

Nie przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec,

Nie przyjmować witamin ani suplementów zawierających fruktozę jako środek aromatyzujący albo laktozę jako wypełniacz,

Nie przyjmować suplementów błonnika, Immodium ani Pepto Bismolu,

Unikać przyjmowania prebiotyków i probiotyków,

Unikać przyjmowania inhibitorów pompy protonowej i antagonistów receptora H2.

UWAGA! POMIĘDZY TESTAMI WODOROWYMI NALEŻY ZACHOWAĆ 7 DNIOWY ODSTĘP

Trzy dni przed badaniem

Na trzy dni przed badaniem pacjent powinien ograniczyć produkty mleczne z laktozą, owoce i warzywa.

Minimum na jeden dzień, jeżeli pacjentowi nie dolegają zaparacia, należy zastosować poniższą dietę. W przypadku pojawiających się zaparć prosimy o zastosowanie poniższej diety na dwa dni przed badaniem.


Dieta przed testem


Należy unikać:

Ziaren zbóż i przetworów zbożowych (w tym pieczywa)

Owoców i warzyw (ze względu na zawartość błonnika), w tym marynowanych i kiszonych

Mleka i produktów mlecznych

Soków owocowych

Przypraw (poza solą i pieprzem)

Kategorycznie unikać cebuli, czosnku i pora!

Zielonej herbaty

Ziołowych naparów

Wody wysoko zmineralizowanej

Wody gazowanej

Słodzonych napojów

Wszystkich produkty zawierających syrop kukurydziany i o wysokiej zawartości fruktozy, produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp.


Można spożywać:

Mięso, ryby, jajka (więcej małych porcji)

Dojrzałe sery żółte (Parmezan, Pecorino), nabiał bez laktozy

Wywar mięsny (tylko na mięsie, bez warzyw)

Ryż jaśminowy lub basmati (ok. 70g na porcję), wafle ryżowe

Oliwę z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane (łyżka do gotowania)

Sól, pieprz

Wodę źródlaną bez dodatków

Słabą kawę i słabą czarną herbatę (gorzką – bez słodzików i mleka, 1 filiżanka)